středa 28. srpna 2013
Kvasové pečivo
Všem, kterým v rámci našich kuchařských aktivit ,,zavonělo" naše pečivo, ho rádi a s láskou pro Vás připravíme.
Pečivo se vyznačuje kompletní ruční přípravou. Každý druh má svou neopakovatelnou chuť díky použití kvasu a druhu mouky.
Pečeme a napařujeme:
- Kvasový chléb celožitný kmínový
Chléb je vyráběn tradičním třístupňovým způsobem kvašení těsta
Složení: Celozrnná žitná mouka, chlebová žitná mouka, žitný kvas, mořská sůl, kmín
- Kvasový chléb celozrnný se zachovanou vlákninou a semínky
Chléb je vyráběn tradičním třístupňovým způsobem kvašení těsta
Složení: Celozrnná žitná mouka, hrubá žitná mouka, celozrnná pšeničná mouka, žitný kvas, semínka slunečnicová a lněná, mořská sůl, kmín
- Kvasový perník
Složení: celozrnná žitná mouka, špaldová celozrnná mouka, pšeničná chlebová mouka, žitný kvas, med, rozinky, lískové nebo vlašské ořechy, sušené ovoce (podle dostupnosti), mořská sůl
- Kvasové rohlíky
Rohlíky jsou od začátku do konce ručně hnětené a vyvalované.
Složení: pšeničná mouka polotmavá, celozrnná pšeničná mouka, žitný kvas, olej slunečnicový, mořská sůl
Po dohodě lze připravit i jiné druhy pečiva např. vánočku, koláče na sladko atd.
Připravíme i mazance a jiné speciality
Pečivo se vyznačuje kompletní ruční přípravou. Každý druh má svou neopakovatelnou chuť díky použití kvasu a druhu mouky.
Pečeme a napařujeme:
- Kvasový chléb celožitný kmínový
Chléb je vyráběn tradičním třístupňovým způsobem kvašení těsta
Složení: Celozrnná žitná mouka, chlebová žitná mouka, žitný kvas, mořská sůl, kmín
- Kvasový chléb celozrnný se zachovanou vlákninou a semínky
Chléb je vyráběn tradičním třístupňovým způsobem kvašení těsta
Složení: Celozrnná žitná mouka, hrubá žitná mouka, celozrnná pšeničná mouka, žitný kvas, semínka slunečnicová a lněná, mořská sůl, kmín
- Kvasový perník
Složení: celozrnná žitná mouka, špaldová celozrnná mouka, pšeničná chlebová mouka, žitný kvas, med, rozinky, lískové nebo vlašské ořechy, sušené ovoce (podle dostupnosti), mořská sůl
- Kvasové rohlíky
Rohlíky jsou od začátku do konce ručně hnětené a vyvalované.
Složení: pšeničná mouka polotmavá, celozrnná pšeničná mouka, žitný kvas, olej slunečnicový, mořská sůl
Po dohodě lze připravit i jiné druhy pečiva např. vánočku, koláče na sladko atd.
Připravíme i mazance a jiné speciality
úterý 25. června 2013
Bez.vadné vaření
- je vaření s láskou, intuicí a úctou k darům naší Matky Země
vaříme vědomě s pozitivní energií, vytváříme si své recepty podle vlastního vedení, děkujeme za jídlo na našem stole...
- je vaření z přirozených potravin, které jsou tradiční pro naši zemi
obiloviny - celá zrna - pšenice, žito, oves, jáhly, pohanka... luštěniny - čočka, hrách, fazole... zelenina, koření...
- ale, také ze zemí cizokrajných, které jsou nám výživově velmi prospěšné
fermentovaná soja: shoyu, tamari, misa... mořské řasy, luštěniny, obiloviny...
- je vaření z potravin ze známých zdrojů - nejlépe přirozeně a s láskou pěstované
vlastní zahrádka, sousedova zahrádka, farmy...
- je vaření z potravin, které jsou nám k dispozici v daném ročním období
jaro: první bylinky, vše zelené, klíčíme, kvasíme... léto: mladá zelenina - ředkvičky, cukety, saláty, okurky, ovoce... podzim: kořenová zelenina, kapusta, zelí, cele, dýně, patizon... zima: kořenová zelenina uskladnitelná...
- je vaření čerpající z tradic a moudrosti našich předků
tradiční jednoduchá výživná jídla, doplněná bylinkami, semínky, ořechy, zkvašené potraviny...
- ale také z různých výživových směrů
makrobiotika, čínská medicína, živá strava...
- je vaření plné barev, hravosti, radosti, inspirace a tvoření
jídlo složené z různě barevných potravin, různých tvarů, různě tepelně upravené,
různých kombinací...
vaříme vědomě s pozitivní energií, vytváříme si své recepty podle vlastního vedení, děkujeme za jídlo na našem stole...
- je vaření z přirozených potravin, které jsou tradiční pro naši zemi
obiloviny - celá zrna - pšenice, žito, oves, jáhly, pohanka... luštěniny - čočka, hrách, fazole... zelenina, koření...
- ale, také ze zemí cizokrajných, které jsou nám výživově velmi prospěšné
fermentovaná soja: shoyu, tamari, misa... mořské řasy, luštěniny, obiloviny...
- je vaření z potravin ze známých zdrojů - nejlépe přirozeně a s láskou pěstované
vlastní zahrádka, sousedova zahrádka, farmy...
- je vaření z potravin, které jsou nám k dispozici v daném ročním období
jaro: první bylinky, vše zelené, klíčíme, kvasíme... léto: mladá zelenina - ředkvičky, cukety, saláty, okurky, ovoce... podzim: kořenová zelenina, kapusta, zelí, cele, dýně, patizon... zima: kořenová zelenina uskladnitelná...
- je vaření čerpající z tradic a moudrosti našich předků
tradiční jednoduchá výživná jídla, doplněná bylinkami, semínky, ořechy, zkvašené potraviny...
- ale také z různých výživových směrů
makrobiotika, čínská medicína, živá strava...
- je vaření plné barev, hravosti, radosti, inspirace a tvoření
jídlo složené z různě barevných potravin, různých tvarů, různě tepelně upravené,
různých kombinací...
čtvrtek 21. února 2013
Čočka červená loupaná
Země původu: Kanada
Původ:
Čočka pochází z Přední Asie a součástí lidské potravy je již od neolitu. Po sojových bobech a konopí má čočka třetí nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin – 26 %. Díky tomu tvoří v mnoha částech světa velmi důležitou složku stravy. Je tomu tak zejména v Indii, jejíž obyvatelstvo tvoří z velké části vegetariáni.
Něco o ní:
Červená čočka obsahuje jak je výše uvedno rostlinné bílkoviny a také vlákninu. Z minerálních látek je zastoupen draslík, fosfor, hořčík a vápník. Obsahuje i mnoho železa. Je vhodná při odtučňovacích kúrách, reguluje funkci střev a je dobrou prevencí proti zácpě.
Tipy do kuchyně:
Tato čočka je známá svou krátkou dobou přípravy (cca 15min). Je velmi oblíbená zejména pro zahušťování polévek neboť vytváří kašovitou strukturu, je vhodná i na pomazánky.
Pokud zkombinujeme čočku a přírodní vitamín C (např citrón) dosáhneme usnadnění vstřebávání železa do organismu.
Dopřejte si čočkový salát zkombinovaný s citronem.
Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Doporučujeme skladovat v uzavřené skleněné nádobě.
Cena : 70 Kč/kg
Původ:
Čočka pochází z Přední Asie a součástí lidské potravy je již od neolitu. Po sojových bobech a konopí má čočka třetí nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin – 26 %. Díky tomu tvoří v mnoha částech světa velmi důležitou složku stravy. Je tomu tak zejména v Indii, jejíž obyvatelstvo tvoří z velké části vegetariáni.
Něco o ní:
Červená čočka obsahuje jak je výše uvedno rostlinné bílkoviny a také vlákninu. Z minerálních látek je zastoupen draslík, fosfor, hořčík a vápník. Obsahuje i mnoho železa. Je vhodná při odtučňovacích kúrách, reguluje funkci střev a je dobrou prevencí proti zácpě.
Tipy do kuchyně:
Tato čočka je známá svou krátkou dobou přípravy (cca 15min). Je velmi oblíbená zejména pro zahušťování polévek neboť vytváří kašovitou strukturu, je vhodná i na pomazánky.
Pokud zkombinujeme čočku a přírodní vitamín C (např citrón) dosáhneme usnadnění vstřebávání železa do organismu.
Dopřejte si čočkový salát zkombinovaný s citronem.
Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Doporučujeme skladovat v uzavřené skleněné nádobě.
Cena : 70 Kč/kg
Přihlásit se k odběru:
Komentáře (Atom)