text

ŽITNÉ KVASOVÉ PEČIVO: ochutnávky, přednášky, MOŽNOST OBJEDNÁVKY ,,NA MÍRU"
BEZ.VADNÉ VAŘENÍ: kurzy, pravidelná setkání, 29.9. od 16.30 hod, ochutnávky, přednášky, VAŘENÍ NA RŮZNÝCH AKCÍCH A POBYTECH

středa 24. září 2014

PERNÍK CELOZRNNÝ ŽITNO ŠPALDOVÝ


Těsto na tuto delikátní pochoutku je ručně míseno a pečeno z jemně mletých celozrnných mouk žitné a špaldové, doplněné žitným kvasem.
Chuťovou rozmanitost pak zajišťují přidané BIO rozinky, vlašské ořechy a med od místních včelařů.
Vše doplňuje koření.

Hmotnost:  06-0,9kg (dle použité formy)
Cena:          170,- Kč

MUFIN S POVIDLY

Těsto na tuto delikátní pochoutku je ručně míseno a pečeno z jemně mletých celozrnných mouk žitné a špaldové, doplněné žitným kvasem.
Chuťovou rozmanitost pak zajišťují přidané BIO rozinky, vlašské ořechy,  med od místních včelařů a  PRAVÁ ŠVESTKOVÁ POVIDLA. K tomu směs koření.

Hmotnost: 85g
Cena:        18,- Kč

pátek 19. září 2014

PLACKA ŽITNÁ

Placka je ručně vymísena a upečena z kombinace celozrnného žitného kvasu, chlebové žitné mouky, kmínu a mořské soli. Povrch je posypán lněným semínkem.

Hmotnost 150g    
Cena 18,- Kč




CHLÉB CELOZRNNÝ TRHANKOVÝ

Chléb je ručně mísený, upečený z celozrnného žitného kvasu, žitné trhanky a celozrnné pšeničné mouky - GRAHAMU.
Dále obsahuje kmín, mořskou sůl s přirozeným obsahem jodu a pro synergii trávení a využití minerálů a vitamínů jsou do těsta přidána slunečnicová a lněná semínka.
Chléb se vyznačuje hutností a velmi dobře zasycuje. 
Svým velkým obsahem vlákniny je velmi prospěšný pro střevní trakt.
Hmotnost: 400-700g
Cena 76,- Kč/kg

PŠENIČNÉ DALAMÁNKY A BAGETY

Dalamánek pšenično špaldový                                  Bageta pšeničná s celozrnnou moukou

Oba druhy pečiva jsou ručně připravovány ze základu, který tvoří pšeničná mouka chlebová jemně mletá. Dále je podle druhu přidán pšeničný nebo žitný kvas, špaldová nebo pšeničná mouka celozrnná, slunečnicový olej. Mořská sůl s přirozeným obsahem jodu dotváří chuť, ve které se spojuje nakyslost kvašení, sacharidy z mouky a jemná slanost.
Trvanlivost 2 dny si pečivo zachovává díky své přirozené vláčnosti.
Do výrobků nepřidáváme žádná zlepšovadla ani konzervanty!

Hmotnost                         Cena
Dalamánek 80g                7,50 Kč
Bageta       150g               14,- Kč


CHLÉB CELOŽITNÝ TMAVÝ


Chléb je ručně mísený a upečený z celozrnného žitného kvasu a žitné mouky,
dále obsahuje pouze kmín a mořskou sůl s přirozeným obsahem jodu.
Stejně jako i ostatní chleby je upečený při nízkých teplotách tak, aby byla zachována vláčnost a vlhkost střídky při vzniku co nejmenší kůrky. Takto upečený chléb je velmi šetrný k trávícímu ústrojí. Čím více vlhkosti pečivo obsahuje tím méně musí tělo dodat vody do střevních sliznic při trávení.
Chléb prodáváme s trvanlivostí 3 dny. Při správné péči vydrží vláčný 5-6 dnů a i po 10 dnech zpravidla není zcela vyschlý.


Hmotnost: 500g
Cena:        36,- Kč


neděle 20. října 2013

Vaříme pro děti z Bažinky

Skladba jídelníčku je různorodá a barevná, se škálou chutí a vůní. Většinou ještě ráno sama nevím, co se vykouzlí z mé vařečky:-) to záleží na náladě, počasí a surovinách v našich zásobách:-)
Vždycky ale děti na talíři najdou zeleninu různorodě upravenou /vařenou, dušenou, napařovanou, blanšírovanou, syrovou, pečenou, kvašenou.../, obiloviny - buď jako přílohu nebo zapracovanou do části jídla, bílkoviny v rostlinné podobě - luštěniny, ořechy, semínka, tofu apod., pokud je to forma živočišná tak je to sýr.
Používám kvalitní tuky, nejčastěji oleje. Pro dochucování jídel přidávám velmi malé množství soli, koření pouze bez soli, nejlépe jednodruhové, bez glutamátů, omáčky shoyu nebo tamari, řasy Kombu nebo Wakame, umeocet. Na dochucení na talíři mají děti ve školičce k dispozici gomasio - opražená rozdrcená semínka se zapracovanou solí, což je velmi šetrné k našemu tělu.
Svačinky jsou také různorodé, to podle skladby oběda, když je sladké jídlo, děti mají ke svačince námi pečené žitné kvasové pečivo se zeleninovou pomazánkou nebo luštěninovou, zeleninu. Pokud je svačinka sladká, může být ovoce /nejčastěji sušené/, dezert, oříšky, naše pečivo s naší marmeládou bez cukru apod.
Co nenajdete v naší kuchyni: cukr, ostré a slané koření, mléko, maso, bílou mouku, zásmašku, glutamáty, průmyslově zpracované polotovary.
Co naopak ano: cukr nahrazuji přírodními sladidly jako např. různé slady a obilné sirupy, sušené ovoce, mléko - obilnými mléky - rýžové, ovesné, kokosové..., maso - luštěninami, tofu, tempeh..., bílou mouku - celozrnnými a luštěninovými moukami, zásmažku - zahušťuji rozmixovanou zeleninou, luštěninami, kukuřičným škrobem...
Jídlo vždy připravuji s láskou a radostí a vždy mám trému, jestli malí jedlíci budou spokojeni a pochutnají si. Tak mi prosím držte palce ať se vždy dílo daří:-) ať už jídlo připravuji doma nebo v úžasných prostorách školičkové maringotky, která vytváří přímo kouzelnou atmosféru a vaří se tam jedna báseň!:-)

středa 28. srpna 2013

Kvasové pečivo

Všem, kterým v rámci našich kuchařských aktivit ,,zavonělo" naše pečivo, ho rádi a s láskou pro Vás připravíme.

Pečivo se vyznačuje kompletní ruční přípravou. Každý druh má svou neopakovatelnou chuť díky použití kvasu a druhu mouky.

Pečeme a napařujeme:
- Kvasový chléb celožitný kmínový
Chléb je vyráběn tradičním třístupňovým způsobem kvašení těsta
Složení: Celozrnná žitná mouka, chlebová žitná mouka, žitný kvas, mořská sůl, kmín

- Kvasový chléb celozrnný se zachovanou vlákninou a semínky
Chléb je vyráběn tradičním třístupňovým způsobem kvašení těsta
Složení: Celozrnná žitná mouka, hrubá žitná mouka, celozrnná pšeničná mouka, žitný kvas, semínka slunečnicová a lněná, mořská sůl, kmín

- Kvasový perník
Složení: celozrnná žitná mouka, špaldová celozrnná mouka, pšeničná chlebová mouka, žitný kvas, med, rozinky, lískové nebo vlašské ořechy, sušené ovoce (podle dostupnosti), mořská sůl

- Kvasové rohlíky
Rohlíky jsou od začátku do konce ručně hnětené a vyvalované.
Složení: pšeničná mouka polotmavá, celozrnná pšeničná mouka, žitný kvas, olej slunečnicový, mořská sůl

Po dohodě lze připravit i jiné druhy pečiva např. vánočku, koláče na sladko atd.
Připravíme i mazance a jiné speciality

úterý 25. června 2013

Bez.vadné vaření

- je vaření s láskou, intuicí a úctou k darům naší Matky Země
vaříme vědomě s pozitivní energií, vytváříme si své recepty podle vlastního vedení, děkujeme za jídlo na našem stole...
- je vaření z přirozených potravin, které jsou tradiční pro naši zemi
obiloviny - celá zrna - pšenice, žito, oves, jáhly, pohanka... luštěniny - čočka, hrách, fazole... zelenina, koření...
- ale, také ze zemí cizokrajných, které jsou nám výživově velmi prospěšné
fermentovaná soja: shoyu, tamari, misa... mořské řasy, luštěniny, obiloviny...
- je vaření z potravin ze známých zdrojů - nejlépe přirozeně a s láskou pěstované
vlastní zahrádka, sousedova zahrádka, farmy...
- je vaření z potravin, které jsou nám k dispozici v daném ročním období
jaro: první bylinky, vše zelené, klíčíme, kvasíme... léto: mladá zelenina - ředkvičky, cukety, saláty, okurky, ovoce... podzim: kořenová zelenina, kapusta, zelí, cele, dýně, patizon... zima: kořenová zelenina uskladnitelná...
- je vaření čerpající z tradic a moudrosti našich předků
tradiční jednoduchá výživná jídla, doplněná bylinkami, semínky, ořechy, zkvašené potraviny...
- ale také z různých výživových směrů
makrobiotika, čínská medicína, živá strava...
- je vaření plné barev, hravosti, radosti, inspirace a tvoření
jídlo složené z různě barevných potravin, různých tvarů, různě tepelně upravené,
různých kombinací...











čtvrtek 21. února 2013

Čočka červená loupaná

Země původu: Kanada

Původ:
Čočka pochází z Přední Asie a součástí lidské potravy je již od neolitu. Po sojových bobech a konopí má čočka třetí nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin – 26 %. Díky tomu tvoří v mnoha částech světa velmi důležitou složku stravy. Je tomu tak zejména v Indii, jejíž obyvatelstvo tvoří z velké části vegetariáni.

Něco o ní:
Červená čočka obsahuje jak je výše uvedno rostlinné bílkoviny a také vlákninu. Z minerálních látek je zastoupen draslík, fosfor, hořčík a vápník. Obsahuje i mnoho železa. Je vhodná při odtučňovacích kúrách, reguluje funkci střev a je dobrou prevencí proti zácpě.

Tipy do kuchyně:
Tato čočka je známá svou krátkou dobou přípravy (cca 15min). Je velmi oblíbená zejména pro zahušťování polévek neboť vytváří kašovitou strukturu, je vhodná i na pomazánky.
Pokud zkombinujeme čočku a přírodní vitamín C (např citrón) dosáhneme usnadnění vstřebávání železa do organismu.
Dopřejte si čočkový salát zkombinovaný s citronem.


Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Doporučujeme skladovat v uzavřené skleněné nádobě.

Cena : 70 Kč/kg